Hond

U kan met uw hond in onze praktijk terecht voor een volledig aanbod aan diergeneeskundige zorgen, zowel preventief als wanneer uw hond ziek is.

Pup

Wanneer u een pup aankoopt, is het aan te raden hem te laten onderzoeken door uw dierenarts. Dit gebeurt best reeds de eerste dagen dat hij bij u is.

Meestal heeft de pup zijn eerste vaccinatie al gekregen, is hij gechipt en werd hij reeds ontwormd. De vaccinatie dient herhaald te worden op de leeftijd van 9 en 12 weken. Dit is een combinatievaccin die uw pup beschermt tegen de belangrijkste ziekten. Dit vaccin dient daarna jaarlijks herhaald te worden. Ontworming moet regelmatig gegeven worden , zeker gedurende het eerste levensjaar van uw pup.

Tijdens uw eerste consultatie met uw pup geven we u uitgebreid advies in verband met de vaccinatie, ontworming, ontvlooiing, voeding en eventuele sterilisatie of castratie.

Jaarlijkse controle en vaccinatie

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het aan te raden jaarlijks op consultatie te komen met uw huisdier. Dan kunnen we uw hond uitgebreid algemeen onderzoeken en eventuele afwijkingen reeds in een vroeg stadium ontdekken.

De vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden. Dit is de combinatievaccin die uw hond als pup voor het eerst krijgt. Deze inenting beschermt uw hond tegen Distemper, Parvovirose, Leptospirose, Adenovirose en Para-influenza.

Daarnaast kan uw hond ook gevaccineerd worden tegen kennelhoest en hondsdolheid (Rabiës).

De kennelhoestvaccin is aan te raden wanneer uw hond op pension of naar de hondenschool gaat. Ook deze vaccin moet jaarlijks herhaald worden.

Sterilisatie van uw teef

Bij een sterilisatie worden beide eierstokken, dewelke de hormonen produceren, verwijderd. De baarmoeder wordt enkel verwijderd bij abnormaliteiten, gezien ze na de operatie uiterst klein zal worden en zo niet meer vatbaar zal zijn voor ziektes.

Indien u zeker bent dat u van uw hond geen nestje wilt, kan u uw teef best laten steriliseren, gezien er heel wat medische voordelen aan verbonden zijn :

  • Geen loopsheden meer
  • Geen kans op ongewenste dekking
  • Geen schijndracht
  • Geen kans meer op baarmoederontsteking
  • Sterk verminderde kans op suikerziekte
  • Geen tumoren of cysten van de eierstokken
  • Sterk verminderde kans op melkkliertumoren

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan sterilisatie, namelijk:

  • Kans op incontinentie. Deze incontinentie kan in veel gevallen met medicatie onder controle gehouden worden.
  • Het is een buikoperatie. Dieren lijken dit echter beter te verdragen dan mensen. Enkele uren na de operatie zijn de meesten al opvallend actief.
  • Door een verandering in het metabolisme kan uw teef de aanleg hebben om te verdikken na sterilisatie. Dit kan u voorkomen door een speciaal dieet met een verlaagd energiegehalte of door preventief de hoeveelheid voeding aan te passen.
  • De vacht verandert bij sommige langharige rassen.

Voor ons advies over deze ingreep (op welke leeftijd of welk moment, hoe verloopt dit, ...) mag u ons steeds contacteren.

Castratie van uw reu

Bij een castratie worden beide teelballen weggenomen. Dit wordt slechts aangeraden bij geselecteerde gevallen, bv. bij prostaatproblemen, hyperseksueel gedrag.